Monday, December 26, 2016

kolam Ikan D'Tamu

Di Family Homestay, anda bukan sahaja dapat menginap di homestay yang serba lengkap, malah anda juga berpeluang untuk beriadah bersama2 keluarga. Banyak tempat2 menarik di sekitar Batang Kali. Di antaranya adalah Strawberry Park Genting Highland, Kolam Air Panas Ulu Tamu, Fraser's Hill, kawasan perkelahan seperti di Sg. Pinang, Sg. Kedondong dan Sg. Tua.


Tapi pada hari ini, saya nak fokuskan pada satu tempat riadah yang sangat menarik iaitu Kolam Ikan D'Tamu. Kolam ikan ini adalah kepunyaan bapa saya. Terdapat 3 kolam ikan di dalamnya tetapi hanya kolam pertama yang menempatkan ikan talapia merah dibuka untuk para pemancing, kolam ke 2 masih dalam pemuliharaan dan kolam ke 3 hanya untuk ikan talapia hitam. Tapi jika anda bernasib baik, anda juga boleh mendapat ikan talapia hitam, ikan lampam (ada ikan lain juga tapi maaf la sebab tak ingat) di kolam pertama.Kolam Ikan D'Tamu hanya 10 minit dari Family Homestay. Terletak berhampiran dengan kampung orang asli, persekitarannya masih lagi hijau. Sangat sesuai bagi mereka yang ingin lari dari kesibukan kota dan merehatkan minda.

Di Kolam Ikan D'Tamu, anda bukan hanya boleh memancing sahaja. Kami juga menyediakan tempat bakar ikan untuk anda sama2 menikmati hasil tangkapan yang masih segar. Nak lagi sedap, anda sediakan bahan perapan, air asam atau sambal kicap dan nasi dari rumah.

Ketika sang bapa sedang leka memancing, anak2 dan ibu boleh mandi sungai di bahagian bawah kolam memancing. Airnya yang cetek & sejuk amat sesuai untuk kanak2. Tapi awas, pengawasan orang tua tetap diperlukan bagi mengelakkan benda2 yang tidak diingini.Anda blh memancing seberapa lama yang anda inginkan. Bayaran hanya dikenakan untuk ikan yang dipancing dengan kadar RM12/kg (buat masa ini). Kemudahan tandas, surau dan tempat persalinan juga disediakan. So, tunggu apa lagi. Rancanglah percutian hujung minggu anda mulai skarang. Sila hubungi saya di talian 012-3540261 (Fieza).                                          


1 comment:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)