Sunday, June 7, 2009

Mini Fondant Cake

Kali ni aku terima tempahan dari jiran belakang umah mak aku merangkap saudara macam2 bau dengan hubby aku. Hehehe...aku sendiri tak dapat nak merungkai macamana pertalian saudara diorang ni sebab semuanya saling kait mengait. Mak & bapak mertua aku sendiri sebenarnya bersaudara. Cuma dekat atau jauh tu yang aku tak tau. So, jiran belakang umah aku ni plak, ada pertalian dengan kedua2 mak & bapak mertua aku. Anak dia ni plak, merupakan anak angkat yang juga mempunyai talian persaudaraan dengan dia. Tak ke pening kalau nak dirungkaikan sumenye.

Mula2 si Nurul ni mintak aku buatkan cupcake untuk hantaran perkahwinan dia. Dia nak 7 biji je. So, tak la penat sangat. Tapi disebabkan aku tak de casing yang betul2 cantik, aku ubah rancangan tu. Aku terfikir untuk buat mini fondant cake.

Actually macam2 perasaan ada. Excited, takut & bimbang sebab inilah pertama kali aku nak cuba deco cake dengan fondant. So, hari Khamis malam, aku start buat bunga, rama2 & bentuk love untuk dihias atas mini fondant cake tu.


Hari Jumaat, lepas anak2 makan & tidur, baru aku start project membakar kek. Aku buat moist chocolate cake je. Lepas tu, aku potong2 kek tu menjadi saiz mini berbentuk segiempat. Masa ni la aku terfikir alangkah bagusnya kalau aku ada acuan untuk mini cake ni. Lepas ni kena cari jugak acuan ni nampaknya.



Yang agak mencabar, aku rasa masa nak salut kek tu dengan fondant. Sebelum ni aku belajar hanya untuk tutup cupcake dengan fondant aje. Kali ni kira ikut sedap aku je la macamana nak salut kek tu dengan fondant. Tapi Alhamdulillah, usaha aku tu berhasil. Cuma mungkin la tak secantik orang yang dah pro.

Masa aku hantar kek tu kat Nurul, dia puas hati dengan hasilnya & ramai puji yang mini fondant cake aku buat tu cantik. Kembang akak dek non. Hahaha....Masing2 kata sayang plak nak makan.
Kemudian, aku sponsor sebiji kek untuk dipotong pada hari persandingan dia. Mula2 nak buat kek 2 tingkat. Tapi disebabkan aku start buat kek pun dah pukul 9 malam hari Sabtu tu...so, tak jadilah nak buat kek tingkat2 ni. Cukuplah sekadar kek setingkat je. Lagipun kek sponsor kan. hahaha....


So, buat Nurul & Izham, selamat pengantin baru akak ucapkan. Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.

4 comments:

umi_e said...

salam...alhamdulillah fieza dah mula dapt tempahan :)

Semoga terus berjaya...

Fieza said...

Thanks K.e.

ummiQisti said...

huhuuuu...cantiknye mini fondant cake...syg nak makan kan..heeeee

Fieza said...

ummiQisti,
Cantik dipandang. Kalau mkn bnyk2 nanti kena potong kaki. Hehehe....