Sunday, October 15, 2017

Selamat Datang Ke Family Homestay, Batang Kali

- Rumah teres 1 tingkat terletak di Tamu Hill Batang Kali (keluasan 1430 kaki persegi)
- kadar sewaan RM200 semlm (Isnin-Khamis) & RM230/semlm (Jumaat-Ahad)
- check in : 2 pm & check out : 12 pm
- 3 blk tidur/ 2 blk air
- aircond di master bedroom & ruang tamu, lainnya dilengkapi dgn kipas.
- dilengkapi dgn wifi, tv (astro Njoi), peti sejuk, mesin basuh, seterika, dapur, periuk nasi elektrik & kelengkapan dapur.
- parking yg selesa di dlm (muat 2 kereta) & di luar (tiada rumah di hadapan)
- booking dgn deposit RM100
- booking anda hanya confirm bila anda membuat pembayaran deposit. Selagi pihak kami tidak
  menerima bayaran deposit, tarikh tersebut masih dibuka kpd org lain.
- homestay kami berdekatan dgn :
    * Genting Highland ( 20 minit)
    * Kuala Kubu Bharu (15-20 minit)
    * Kuala Lumpur (40 minit)
    * Tanjung Malim (40 minit)
    * Rawang (30 minit)



- untuk keterangan lanjut sila hubungi 012-3540261 (Pn. Fieza).

Monday, December 26, 2016

kolam Ikan D'Tamu

Di Family Homestay, anda bukan sahaja dapat menginap di homestay yang serba lengkap, malah anda juga berpeluang untuk beriadah bersama2 keluarga. Banyak tempat2 menarik di sekitar Batang Kali. Di antaranya adalah Strawberry Park Genting Highland, Kolam Air Panas Ulu Tamu, Fraser's Hill, kawasan perkelahan seperti di Sg. Pinang, Sg. Kedondong dan Sg. Tua.


Tapi pada hari ini, saya nak fokuskan pada satu tempat riadah yang sangat menarik iaitu Kolam Ikan D'Tamu. Kolam ikan ini adalah kepunyaan bapa saya. Terdapat 3 kolam ikan di dalamnya tetapi hanya kolam pertama yang menempatkan ikan talapia merah dibuka untuk para pemancing, kolam ke 2 masih dalam pemuliharaan dan kolam ke 3 hanya untuk ikan talapia hitam. Tapi jika anda bernasib baik, anda juga boleh mendapat ikan talapia hitam, ikan lampam (ada ikan lain juga tapi maaf la sebab tak ingat) di kolam pertama.



Kolam Ikan D'Tamu hanya 10 minit dari Family Homestay. Terletak berhampiran dengan kampung orang asli, persekitarannya masih lagi hijau. Sangat sesuai bagi mereka yang ingin lari dari kesibukan kota dan merehatkan minda.

Di Kolam Ikan D'Tamu, anda bukan hanya boleh memancing sahaja. Kami juga menyediakan tempat bakar ikan untuk anda sama2 menikmati hasil tangkapan yang masih segar. Nak lagi sedap, anda sediakan bahan perapan, air asam atau sambal kicap dan nasi dari rumah.

Ketika sang bapa sedang leka memancing, anak2 dan ibu boleh mandi sungai di bahagian bawah kolam memancing. Airnya yang cetek & sejuk amat sesuai untuk kanak2. Tapi awas, pengawasan orang tua tetap diperlukan bagi mengelakkan benda2 yang tidak diingini.















Anda blh memancing seberapa lama yang anda inginkan. Bayaran hanya dikenakan untuk ikan yang dipancing dengan kadar RM12/kg (buat masa ini). Kemudahan tandas, surau dan tempat persalinan juga disediakan. So, tunggu apa lagi. Rancanglah percutian hujung minggu anda mulai skarang. Sila hubungi saya di talian 012-3540261 (Fieza).







                                          


Monday, July 20, 2015

Family Homestay Tamu Hill, Batang Kali.

Selamat Hari raya Aidilfitri buat semua teman2 yg berkunjung ke blog ini. Dah lama tak update blog sebab tuan rumah terlalu busy dengan kek, tugas2 rasmi dan tak rasmi. Hihihi....

Semenjak Family Homestay Tamu Hill Batang Kali ni dilancarkan sejak 1hb Mei 2015,  Alhamdulillah, sambutan agak memberangsangkan. So, tugas tuan rumah pun semakin bertambah. Apa yg pasti, saya lah tukang bersih rumah dan saya juga tukang kebun.

Homestay kami berdekatan dengan Kolej Komuniti, PELITA Akedemi dan lain2 kemudahan seperti Econsave, Marry Brown, KFC,dan lain2 lg. selain drpd itu, terdapat juga kawasan peranginan dan perkelahan seperti Genting Highland, kolam air panas Ulu Tamu dan juga air terjun. So, bagi sesiapa yang ingin mncari tempat penginapan yang selesa, boleh lah booking Family Homestay Tamu Hill, Batang Kali. Anda boleh hubungi saya di talian 012-3540261 (Fiza).

Harga untuk satu malam ialah RM230.  Walaubagaimanapun, discount akan diberikan sekiranya anda menyewa untuk lebih dari satu malam.

Sunday, May 24, 2015

Homestay di Tamu Hill Batang Kali

Secara rasminya, FAMILY HOMESTAY aku telah memulakan operasinya bermula pada 1 Mei 2015. Alhamdulillah, sambutan diterima setakat ni sangat baik. Rumah ni jenis teres 1 tingkat dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Untuk keselesaan tetamu, aku dah lengkapkan rumah ni sebaik mungkin. Ada Astro, mesin basuh, peti ais, dapur selain dari kelengkapan perabot di semua bilik. Alamat homestay di No 10, Jalan Mahagoni 4E, Bandar Utama Batang Kali, Batang Kali, Selangor.  Kemudahan-kemudahan berdekatan pula (5-10 minute drive) adalah seperti restoran KFC, Marry Brown, Secret Receipe, mamak, Econsave, klinik, stesen minyak Shell & Petronas, bank, Kolej Komuniti dll. Kalau nak ke Genting Highland dalam 20-30 minit je. Memang kawasan ni ramai orang kerja Genting duduk.Untuk maklumat lanjut bolehlah hubungi aku dinombor yg tertera dlm gmbr di bwh. Harga sewa cuma RM230 satu malam. Sekiranya lebih dari 1 malam, harga boleh dirunding.

New update : * aircond di master bedroom& hall
                      * free wifi




















Thursday, May 6, 2010

Happy Birthday Ateh!!!!

30hb April yg lps, adik lelaki aku menyambut hari lahirnya yg ke 28. Di kalangan anak buah, panggilannya Ateh. So, kami adik beradik pakat2 nak sambut birthday dia. Kebetulan plak, kakak aku memang ada kat sini sbb dia blk masa mengundi. Seperti biasa, aku tukang buat kek. Actually, abg aku pun sambut birthday dia dlm bln April gak. Tapi 10hb April. So, kami sambut sekali je la.

Kek kali ni agak mencabar bg aku yg sememangnya tak la professional ni. Disbbkan adik aku ni giler memancing, kami bercadang buat kek berbentuk ikan utk dia. Mula2 tu, ingat nak buat bentuk ikan menegak. Tapi mcm payah je. Hehehe...last2, aku buat kek 4 segi, pastu taruk kek bentuk ikan yg dicantum 2 kat atas kek 4 segi tu. Nasib baik la kakak ipar aku memang ada acuan bahulu berbentuk ikan.
Menu kami utk hari tu, makaroni, dadih perisa keladi, puding roti perisa keladi, kek & air nescafe. Tak de la bnyk sangat. Sekadar utk suka2 sambil mkn2 seisi keluarga. Hehehe...

Tuesday, February 2, 2010

Berkebun

Kalau tngk pd tajuk entry ni, mcm yo yo ooo je aku ni berkebun. Sebenarnya bukanlah berkebun. Setakat bercucuk tanam sikit2 je. Aku ni bukanlah peminat pokok2 bunga especially pokok bunga yg tak berbunga. Aku tak tau la kenapa. Mak, kakak & adik perempuan aku memang minat gak menanam pokok bunga. Especially bunga orkid. Aku sorang je yg tak minat. Kalau aku tnm mcm tak nak hidup je. Aku setakat minat tngk je.

Tapi kat umah aku ni ada gak la aku menanam. Tapi tanaman aku ni yg blh aku gunakan utk memasak. Hehehe... Setakat ni aku dah tanam pudina, kucai, kesum, pokok kunyit, pokok kari, pokok limau purut, pokok limau kasturi & pokok pandan. Hari tu ada gak tanam serai kat blkg umah. Tapi skrg ni dah dicabut sbb tngh buat renovation utk dapur. Yg lain2 tu aku tanam dlm pasu. Cuma serai je yg tanam atas tanah sbb mak aku yg tolong tanamkan. Dah banyak kali aku cuba tanam serai. Tapi tak pernah menjadi. Masa kat Chennai dulu, dr mula aku tanam 3 btg, lps setahun 3 btg tu jugak la yg ada. Ntah napa serai ni tak serasi dgn aku. Tu sbb aku suruh mak aku yg tanamkan.

Kucai



Kesum


Pudina

Pokok kucai tu aku dpt dr mak mertua aku. Kalau tngk dia punya pokok, memang geram. Gemuk2 je. Yg aku punya ni , dah sebulan lbh masih mcm tu gak. Maybe sbb tanah yg aku beli ni tak sesuai kot. Mak aku pun ckp mcm tu sbb tanah dia padat sangat. Akhirnya aku hantar kat mak aku utk tukar tanah & simpan sementara rumah aku tngh di renovate. Selain dr pokok kucai, aku hantar sekali pokok kesum & pudina utk di'tranformasi'kan. Hahaha...Lihat lah hasilnya slps di'transformasi'kan.



Pudina


Kesum


Kucai

Yg ni plak, pokok kari, limau purut & pandan. Serai tu plak, gambar masa mula2 ditanam. Sampai 2 rumpun mak aku tanam. Akhirnya sumenya kena gali.


Sebelum

Selepas

Sebelum

Selepas


Sebelum

Selepas

Serai

Kunyit

Dan inilah baja yg aku gunakan utk tanaman aku ni. Baja ni baja organik. 1 botol 100ml cuma 15 hengget je. Hehehe... promo la plak.

Yg paling aku seronok, bila tngk pokok limau kasturi aku ni. Pokok ni baru aku baru beli bln lps. Masa beli tu memang dah ada bunga sikit. Lps aku taruk baja alfa multi ni, bunga dia makin meriah. Bila sume bunga tu dah habis lps seminggu dua keluar lg sekali bunga sampai ke pangkal pokok. Hehehe...mentang2 lah nak dekat Chinese New Year.

Tuesday, January 26, 2010

Cuti2 : Bukit Merah

Disebabkan keadaan diri aku yg tak berapa sihat sblm ni, maka entry ni dok terperap je. Actually, kami gi bercuti ke Bukit Merah ni masa hari raya Aidilfitri thn lps. Kebetulan, hubby aku kampungnya di Selama & Beruas (mak bapak dia berasal dr Perak tapi dah lama menetap kat Puchong).

So, 4-5 bln sblm tu, hubby aku dah booking apartment 2 blk kat Bukit Merah Lake Town Resort. Kami bertolak pada hari raya ke-3. Selain drpd aku, hubby, Is & Abil, aku bawak sekali mak & adik perempuan aku. Saje bawak diorg bercuti. Merehatkan otak. Hehehe...

Nak dijadikan cerita, kat sana kami check in sama plak dgn family abg aku. Diorg pun nak blk kpg belah wife dia. Tak sangka plak blh jumpa diorg kat situ. Masa kami sampai tu, lbh kurang pkl 6 ptg. So, memang tak de apa2 aktiviti yg blh dibuat selain dr berehat & makan mlm.


Hari ke-2 barulah kami berkunjung ke rumah pakcik hubby di Beruas. Lps mkn tengahari kat sana, kami bertolak pulak ke Selama melawat datuk & opah hubby. Ptg dlm pkl 6 kami bertolak blk ke Bukit Merah Lake Town Resort.

Hari ke-3, belah pagi kami bawak Is & Abil ke kolam mandi kat bwh. Punya la seronok bebudak ni berendam. Is yg tak pandai apa2 pun punya la seronok. Tersengih memanjang. Apa lagi si Abil. Tak puas2 berendam. Bila ajak naik tak nak. Sampai menggigil2.



Hari ke-4 pulak, kami ronda2 sekitar Bukit Merah Lake Town Resort. Kami tak naik bot pun sbb memikirkan agak susah nak bwh Is. So, kami just pusing2 kat area yg ala2 mini zoo tu (aku tak ingat plak nama tmpt tu). Si Abil, mulutnya tak berenti bercakap. Asal jumpa pintu je dia bg salam.








Belah petangnya plak kami pegi ke rumah mak cik hubby di Hulu Sepetang. Yg kelakarnya, dia dgn confidentnya ckp umah makcik dia kat Kuala Sepetang. Bila kami dah sampai kat Kuala Sepetang, dia kata mcm tak pernah lalu je kawasan tu. Bila call mak dia tanya kat mana umah makcik dia tu, mak dia kata kat Hulu Sepetang. Bayangkanlah berapa jauh kami dah sesat. Dah la tu, dgn muka selamba dia kata sebenarnya dia nak bawak kami jenjalan tngk Kuala Sepetang.

Hari ke-5, kami bertolak balik ke Batang Kali. Seronok gak sekali sekala gi bercuti. Thn ni gi cari tmpt lain plak. Takkan la tiap2 thn nak gi tmpt yg sama je.